miercuri, 19 octombrie 2011

Băile Olăneşti

Staţiunea balneoclimaterică Băile Olăneşti este situată în N-E Olteniei, mai exact în judeţul Vâlcea, la 18 km de Rm. Vâlcea, la capătul şoselei DN64A, la poalele Munţilor Căpăţânii, la altitudinea de 450 m.
Prima atestare documentară a localităţii Băile Olăneşti datează din 19 iulie 1527.
Climatul cu influienţe mediteraneene, cu ierni blânde lipsite de vânturi şi veri răcoroase conferă Olăneştiului statutul de staţiune permanentă.
Izvoarele de la Olăneşti au fost descoperite pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, au fost analizate din punct de vedere chimic în 1830 şi menţionate în prima lucrare de balneologie generală apărută în România în 1837. Calitatea deosebită a apelor minerale de la Olăneşti, este cunoscută pe plan mondial din secolul al XIX-lea, mai exact din anul 1873, când a fost medaliată cu aur la expoziţia Internaţională de la Viena.
Datorită numărului mare de izvoare (peste 30) şi a varietăţii compoziţiei şi concentraţiei apelor minerale fac din Olăneşti una din cele mai cunoscute şi apreciate staţiuni de la noi din ţară.
Dar staţiunea Băile Olăneşti nu este frecventată doar pentru apele sale minerale. Climatul plăcut în orice anotimp, cu temperatura medie de + 9°C, precipitaţii moderate şi nebulozitate scăzută, aerul deosebit de curat, construcţiile vechi în stil oltenesc, arbori seculari, flori multicolore şi chiar nuferi albi sunt o oază de sănătate şi recreere în orice anotimp, pentru oricine.


                                     Bisericuta de lemn Horia



                                                 Izvorul 24






Împrejurimile staţiunii Băile Olăneşti le puteţi vedea accesând postările: Schitul Pahomie, Schitul Iezer

Mai multe fotografii cu Băile Olăneşti şi împrejurimi puteţi vedea aici: 2009, 2011









Niciun comentariu: